Apocalyptica (FI), Anathema (UK), Clan of Xymox (DE) și Saturnus (DK), primele indicii despre organizarea celei de-a zecea ediții a festivalului ARTmania. Cu o structură similară și în acest an, concertele principale se vor desfășura în weekend-ul 31 iulie – 1 august, într-o locație nouă ce urmează a fi comunicată în perioada imediat următoare. Pentru moment, primele confirmări:

Apocalytica live în premieră pe scena ARTmania sâmbătă, 1 august 2015, concertează în poziția de headliner. Încă de la preluările epice ale “Enter Sandman”, “The Unforgiven” și “Nothing Else Matters” ale Metallica sau „Refuse/Resist” de la Sepultura, ei și-au demonstrat talentul de reorchestrare lăsând profunzimea pieselor intactă și au creat un nou sound de negăsit în istoria muzicală metal. Într-o lume a nostalgiei muzicale cu avalanșe de idei reciclate, puține trupe mai pot fi numite unice. Apocalyptica este una dintre ele.

Finlandezii continuă să demonstreze că muzica rock nu are de-a face cu instrumentele pe care le folosești, ci cu atitudinea. Al optulea album va fi lansat în primăvara acestui an și va fi parte din concertul de la Sibiu. „Shadowmaker” este o combinație armonică de violoncel și tobe, cu ritm alert și modificări de tempo, un crescendo care îți dă fiori. Riff-urile distorsionate de violoncel sunt mai grave ca oricând, muzica clasică este alternată cu fragmente de heavy-metal, pentru o experiență acustică de neegalat.

Vincent, Jamie Cavanagh, Daniel & co. revin la Sibiu pentru a sărbători alături de publicul ARTmania zece ani de experiențe și concerte de neuitat. “Distant Sattelite”, cel mai recent album, este apogeul creației Anathema în plan muzical. Conține aproape toate elementele imaginabile trăite prin muzica Anathema – frumusețe, intensitate, dramă, liniște, speranță, și o dimensiune extra-muzicală despre care am tot primit indicii pe parcursul evoluției trupei, pentru prima dată atât de clară. Anathema nu a mai concertat la ARTmania Festival din 2007, anul în care Sibiul era Capitală Culturală Europeană și festivalul se afla la cea de-a doua ediție.

Clan of Xymox se numără printre primii adepți ai darkwave-ului. Muzica lor reprezintă o îmbinare de synthpop, darkwave și gothic rock. Trupa a trecut prin multe schimbări muzicale de-a lungul celor trei decenii de existență, bucurându-se de o popularitate crescută în anii ‘80, cu single-uri în Billboard Charts. Videoclipul piesei “Imagination” a ajuns să fie difuzat în heavy rotation pe MTV, iar în 2011 single-ul “In Your Arms Again” a fost inclus pe coloana sonoră a filmului “The Girl with the Dragon Tattoo”.

Saturnus, una dintre cele mai inspirate și recunoscute formații din aria melodic doom metal ajunge la ARTmania Festival pentru un concert în premieră. Formată în 1991 în Copenhaga, Danemarca, trupa este cunoscută pentru abordarea unică și alternarea stilurilor vocale – recitare, growl și melodic, dar și pentru emoția transmisă, purtând ascultătorul printr-o călătorie sonoră, melancolică și dramatică în același timp.

Abonamentele, valabile pentru toate evenimentele din cadrul festivalului, sunt disponibile la prețul de 115 lei până la sfârșitul lunii februarie și ajung la 180 lei în zilele de festival. Ele pot fi achiziționate din rețelele magazinelor Diverta, Eventim, sau de la sediul ARTmania și online de pe artmaniafestival.ro.