Before The Dawn vor canta alaturi de Amoral in deschiderea concertului Amorphis dedicat promovarii ultimului lor album Skyforger. Un concert asteptat din iunie de fanii finlandezilor.

Before The Dawn, un proiect Solo al talentatului Tuomas Saukkonen, s-a nascut in 1999 in Nastola, localitate din sudul Finlandei. “Am compus si inregistrat “To Desire Part 1” de unul singur, iar a doua parte a fost inregistrata cu un prieten la tobe”; asa s-a format prima echipa pentru concerte. Dupa nenumarate schimbari, formatia a intrat in studio pentru inregistrarea primului mini-disc intitulat “Gehenna”. Trupa a continuat sa concerteze si sa compuna multe piese, urmatorul lor mini-disc bucurandu-se de recenzii foarte bune ce au generat semnarea contractului cu Locomotive Records, casa de discuri din Spania. Urmatorul pas a fost inceperea inregistrarilor pentru albumul de debut intitulat “My Darkness” ce contine inclusiv piesele ultimelor inregistrari nepublicate.

Primul album integral, “My Darkness”, cu Tuomas la chitara si voce joasa, fostul vocal al trupei Entwine, Panu Willman la chitara si voce, Jani Saajanaho la chitari, Jarkko Männikkö la clape, Dani Miettinen la tobe si Toni Broman la bas. A fost lansat de Locomotive Records in februarie 2003 si la scurt timp trupa a deschis concertele din turneul Katatonia in turneul lor European si scandinav.

“4:17” urmeaza in 2004 si DVD-ul “The First Chapter” in 2005, iar apoi Saukkonen a schimbat membrii trupei cu “Live Action Assault Team”: Norvegianul Lars Eikind (Winds, Age Of Silence, Khold) la bas si voce, Juho Räihä (chitaristul Morti’s), Joel Mäkinen la clape si Aatu Mukka la tobe.

“Before The Dawn isi incheia aici prima etapa si devenea inca o data proiectul meu Solo. Am scris multa muzica noua si m-am simtit atunci ca un nou nascut. Totul a mers bine fara trupa nemotivata ce nu ma mai putea infrana acum. Mi-e greu sa spun asta, dar acum dupa ce am cantat aproape 30 de concerte in Finlanda si Europa numai cu Lars, Juho, Aatu si Joel, totul merge mult mai usor. Am placerea de a lucra cu profesionisti. Nu sunt cea mai docila persoana atunci cand se pune problema sa cante cineva cu mine intr-o trupa. Cer multe si vreau ca toti sa munceasca din greu. Am o viziune clara despre ce se va intampla cu muzica si cu trupa.”

Noul album “Deadlight”, produs de casa finlandeza de discuri “Stay Heavy Records” in februarie 2007, parea sa schimbe complet directia trupei Before The Dawn, dar la inceput Tuomas a fost foarte aproape sa redevina Solo: “Am fost nevoiti sa concediem tobarul dupa prima saptamana si sa reincepem inregistrarile… apoi al doilea chitarist era prea ocupat cu cealalta trupa a sa pentru inregistrari si am cantat eu la toate chitarile. Deci pe album sunt numai eu si Lars.”

Totusi, cu Juho si Lars o noua trupa stabila incepuse sa se lege si, chiar la scurt timp dupa lansarea albumului, Dani Miettinen a fost primit inapoi la tobele Before The Dawn. Trupa reintregita s-a bucurat de un succes considerabil primind recenzii excelente in Finlanda si peste hotare, cu intrari spectacloase in topuri: “Deadsong” pe locul doi in Finnish Top 20, prezent pentru patru luni in Finnish Radio Rock Top 20 si “Faithless”, cel de-al doilea Single al albumului “Deadlight”, intrat direct in acelasi top tot pe locul doi.

Hotarati sa tina pasul cu programul scurt al inregistrarilor, trupa intra in studio la inceputul anului 2008 pentru a continua munca la monumentalul album “Deadlight”.

Resemnati cu o noua schimbare in componenta formatiei, din nou locul tobosarului fiind vacant, ultima componenta stabila Before The Dawn (Tuomas, Lars, Juho) ridica stafeta la cel mai inalt nivel; singurul lor obiectiv de aici inainte a fost sa-si depaseasca toate albumele precedente. Cu „Soundscape of Silence” telul lor a fost atins si trupa a pornit sa concerteze: Tuska Open Air si in premiera la Wacken Open Air in Germania.

„Soundscape of Silence” a fost lansat in Octombrie 2008: angajament, dedicatie, talent si munca intensiva au fost cuvintele ce au stat la baza implinirii celui mai ambitios album Before The Dawn. Bineinteles ca presa de specialitate a fost recunoscatoare pentru efortul trupei iar muzica lor rasplatita instant prin prezenta in Top 20.

Si din nou schimbari in trupa: Dupa ce au cantat cu diversi percutionisti, in vara anului 2009, Atte Palokangas din Agonizer a devenit noul membru oficial Before The Dawn.

In sfarsit, la aniversarea celui de-al zece-lea an de activitate, Before The Dawn cuceresc publicul din Europa in turneu cu Amorphis si Amoral in toamna acestui an.

Spectacolul va incepe la ora 20:00, insa accesul publicului va fi permis incepand cu ora 19:00. Cele trei trupe vor canta pe scena din Arenele Romane in 29 Octombrie 2009. Biletele in valoare de 85 RON, sunt disponibile in reteaua magazinelor Germanos si Diverta, a librariilor Carturesti, online pe ticketpoint.ro, myticket.ro si eventim.ro. In seara evenimentului vor fi disponibile bilete in valoare de 95 RON.

Parteneri media: Revista Sunete, 24-FUN, Port.ro, Metalhead.ro, Apropo.ro, Level, Chip, Metalfan.ro, Carteadenisip.ro, Radio3net.ro, Metropotam.ro, Rockxpress.ro, Hotnews.ro, Maximum Rock Magazine, Heavy Metal Magazine.

Un eveniment ARTmania.