sursa: metalfan.ro

Dark Tranquillity este una dintre cele mai longevive trupe din cadrul scenei metal scandinave, un grup a carui influenta este imposibil de contestat. Catalogati drept pionierii celebrului Gothenburg sound, cei 6 sudezi grupati sub titulatura Dark Tranquillity au evoluat permanent din punct de vedere muzical in cele doua decenii de cariera si se pot mandri cu o discografie bogata in 9 albume de studio, cateva chiar de referinta.

 

2010 a adus cu sine si primul concert Dark Tranquillity in Romania, in cadrul festivalului Artrmania, unul dintre cele mai bune recitaluri la care am avut placerea sa asist anul trecut. Pe 19 mai, suedezii vor veni din nou in tara noastra, de data aceasta pentru un concert pe care il vor sustine in clubul bucurestean The Silver Church. Ce i-a determinat sa revina atat de rapid in Romania, ce mai inseamna astazi Gothenburg sound, cum este sa faci parte timp de 20 ani dintr-o trupa sunt doar cateva dintre subiectele pe care le-am discutat cu Niklas Sundin, chitarist si membru fondator Dark Tranquillity.

 

Metalfan: Salut si bun venit pe www.metalfan.ro. Anul trecut Dark Tranquillity a sustinut primul concert in Romania la festivalul Artmania. A fost cu siguranta concertul meu preferat din cele pe care le-am vazut la editia de anul trecut a festivalului si din cate imi amintesc, reactia publicului a fost de asemenea fantastica. Este oare acesta unul dintre motivele pentru care v-ati decis sa reveniti acum cu un concert la Bucuresti?
Niklas: Am fost deosebit de incantati de tot ceea ce a insemnat experienta noastra la festivalul Artmania – atat publicul, cat si organizarea au fost extraordinare – asa ca da, acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am decis sa revenim. Le-am comunicat impresarului nostru si promoterilor locai ca ne-ar placea sa cantam din nou in Romania cat de curand posibil. Din fericire, aveam deja planificate concerte in Turcia, Grecia si Bulgaria, astfel ca am putut sa adaugam si Bucurestiul.

Metalfan: Ai ceva amintiri interesante din perioada vizitei in Romania pe care ai vrea sa ni le impartasesti?
Niklas: Toata calatoria noastra acolo a fost o reusita, dar nu imi amintesc in mod necesar intamplari mai amuzante sau alte evenimente de acest gen. Ne-am bucurat de atmosfera generala a orasului Sibiu si am fost indeajuns de norocosi incat sa ne permitem sa petrecem mai mult timp acolo. Desigur, faptul ca am avut ocazia sa il vedem cantand pe Serj Tankian a fost un lucru minunat.

Metalfan: Dark Tranquillity aniverseaza in acest an 20 de ani de activitate. Dupa toti acesti ani, va considerati o intreprindere de succes, o trupa influenta, un grup matur sau pur si simplu o trupa veche?
Niklas: Cred ca un raspuns corect ar fi ca suntem cate putin din toate lucrurile mentionate mai sus, dar ca sa fiu sincer, nu petrecem prea mult timp analizand aceste aspecte. Exista o multime de oameni care au pareri referitoare la pozitiile unei trupe in cadrul scenei, cat de relevante sau influente sunt trupele respective, dar noi ne concentram in primul rand asupra muzicii.

Metalfan: Ce va ofera combustibilul si energia de care aveti nevoie pentru a mentine trupa in viata, cum reusiti sa ramaneti conectati si interesati de scena metal?
Niklas: Din acest punct de vedere membrii trupei sunt foarte diferiti. O parte asculta in permanenta trupe noi, merg la concerte si sunt la curent cu toate noutatile din cadrul scenei metal, iar altii aproape ca nu asculta muzica deloc. Eu ma situez undeva la mijloc. Dupa ce petrec 5-6 luni pe an in turneu cu Dark Tranquillity, nu mai sunt atat de dornic sa merg la concerte  cand sunt acasa sau sa pierd timpul prin baruri. Cu toate acestea, ascult trupe noi daca au ceva interesant de spus.

 

 

Metalfan: Daca luam in calcul activitatea obisnuita, poate monotona a unei trupe (albume noi, turnee, festivaluri, promotie, timp petrecut departe de casa) a existat vreun moment in care ai simtit nevoia de a face altceva cu viata ta?
Niklas: Ca si in cazul oricarui alt lucru, te poti satura si de viata pe care o presupune a fi muzician intr-o trupa, dar pana acum noi am reusit sa ne mentinem tonusul ridicat.  Avem cu totii si alte activitati cand nu suntem plecati in turnee (basistul si claparul sunt proprietarii unui studio de inregistrari iar eu am un studio de design grafic).

Metalfan: Sunteti considerati una dintre primele trupe care au abordat genul Gothenburg death metal. Consideri ca aceasta eticheta stilistica mai reprezinta inca muzica pe care o cantati astazi?
Niklas: Nici nu prea mai stiu ce inseamna Gothenburg sound in zile noastre, ha ha! Se pare ca exista o gramada de ascultatori cu opinii foarte bine conturate referitor la acest gen de definitii, dar noi suntem pur si simplu doar o trupa metal. De-a lungul anilor am lansat o multime de albume si am acoperit mai multe zone muzicale, dar ca sa iti raspund la intrebare, nu m-am mai gandit la Dark Tranquillity ca la o trupa death metal de ani de zile.

Metalfan: Analizand discografia voastra, constatam ca prima schimbare drastica de directie muzicala a survenit intre albumele The Minds I si Projector. Dincolo de evoluatia fireasca si de maturitate, a avut loc si o schimbare de mentalitate la nivelul trupei?
Niklas: Cu siguranta. Ne cam saturasem de toata nebunia cu Gothenburg sound si parea ca toti aveau impresia ca trupele care proveneau de aici suna la fel, fara exceptie. In acea perioada, faceam eforturi mari pentru a ne crea un sunet propriu si pentru a putea compune material care sa ne distanteze atat muzical, cat si liric de alti artisti, asa ca ni s-a parut putin insultator cand presa mainstream a grupat dintr-o data tot ceea ce provenea din zona Gothenburg sub eticheta “hei, este death metal cu melodie”. Astazi probabil ca as fi fericit de atentia acordata, dar la momentul respectiv am simtit ca am fost neintelesi si a trebuit sa demonstram oamenilor ca putem face si altceva.

Metalfan: Care este albumul tau favorit din discografia Dark Tranquillity? Inainte sa imi raspunzi, am sa te rog sa eviti pe cat posibil raspunsul clasic ca ultimul este intotdeauna si cel mai bun disc. Te rog sa argumentezi raspunsul!
Niklas: Haha, mereu spun acelasi lucru, nu am un album DT preferat si niciodata nu am sustinut ca ultimul este intotdeauna si cel mai bun, pur si simplu nu gandesc de o  asemenea maniera. Pentru mine, fiecare album reprezinta telurile si ambitiile noastre intr-o anumita perioada de timp si ar fi imposibil sa le compar pe un fel de grafic de calitate obiectiv. Fiecare are punctele sale forte si slabe si sunt absolut sigur ca acestea ar fi complet diferite in functie de ce membru al trupei intrebi. Totusi, ultimul album pare de obicei si cel mai interesant, pentru ca nu ai avut timp sa te plictisesti de piese.


Metalfan: Care au fost reactiile publicului vis-à-vis de ultimul vostru album, We Are The Void? Sunteti multumiti de feedback?
Niklas: In general reactiile au fost extrem de pozitive. Fireste, cu o activitate atat de indelungata ca a noastra, vor fi mereu oameni care spera sa le oferi altceva, care considera ca ar trebui sa revenim la sound-ul albumelor vechi preferate de ei, fie el The Gallery sau Projector, dar este imposibil sa satisfaci pe toata lumea.
Metalfan: Ati inceput deja sa lucrati la un nou album de studio? Cand crezi ca acesta va fi gata pentru a putea fi lansat?
Niklas: Tocmai am inceput sa compunem noul material, dar cu siguranta va dura ceva timp pana cand vom putea spune ca avem un album gata. In mod cert nu se va intampla anul acesta, poate finalul lui 2012 ar fi un termen realist.

Metalfan: Exista anumite piese Dark Tranquillity pe care le evitati, sau pe care nu le puteti canta live din cauza complexitatii sau poate ca sunt mai putin atractive?
Niklas: Depinde… sunt piese pe care le-am incercat live dar am decis ca nu merg, si sunt piese care merg bine live, dar le-am cantat prea mult si ne-am plictisit de ele. Setlist-ul se schimba constant, suntem de altfel sase oameni cu opinii foarte diferite in trupa. Dinamica este mai importanta decat atractivitatea cand vine vorba de a crea un set echilibrat. Nu poti sa canti doar  „hituri” sau favoritele publicului.

Metalfan: Ne poti dezvalui care sunt cele mai bune si cele mai rele lucruri atunci cand facu parte dintr-o trupa?
Niklas: Cel mai bun: creativitatea. Cele mai rele: asteptarea atunci cand esti in turneu si faptul ca intreaga industrie muzicala se duce la vale momentan.

Metalfan: Care este cea mai importanta realizare a ta ca persoana si ca muzician?
Niklas: Nu prea m-am gandit la acest aspect… Cea mai importanta realizare este probabil faptul ca am reusit sa tinem trupa unita mai bine de 20 de ani,  4 dintre cei 5 membri initiali sunt in continuare aici, iar muzica noastra a influentat o multime de oameni si trupe din toata lumea.

Metalfan: Trebuie sa ne asteptam pe 19 mai la un setlist similar celui pe care l-ati cantat anul trecut la Sibiu? Exista vreo sansa sa aduceti acele proiectii video foarte interesante pe care le-ati folosit in turneul de anul trecut?
Niklas: S-ar putea sa fie si cateva surprize speciale, dar daca le-as dezvalui n-ar mai fi surprize. Cu siguranta vor fi proiectii video, dar din cate stiu The Silver Church are un ecran LED, deci probabil il vom folosi pe acesta in loc, dar cu aceleasi animatii. Ar trebui sa fie interesant.

Metalfan: Multumesc mullt pentru timpul acordat, de-abia astept sa va vad din nou in concert. Cateva cuvinte pentru cititorii nostri?
Niklas: Multumesc! Si multumim cititorilor vostri pentru sustinere!

Sursa: Metalfan.ro