In asteptarea concertului Kamelot din Sibiu, la ARTmania 2010, am stat de vorba cu Roy Khan, solistul grupului. Acesta a oferit cateva detalii despre viitorul album care se anunta un produs mult mai complex decat orice realizat pana acum, cu o poveste pe masura.

Desi nu este un album concept, Khan a asigurat ca vor exista surprize foarte placute pentru fani, inclusiv cativa invitati surpriza. Khan a discutat si despre partea de management a trupei, sau cat de greu este sa gasesti un echilibru intre muzica si afacere, modalitati cu ajutorul carora poti creste ca trupa.

Si nu in ultimul rand, intreaga trupa spera ca recitalul din Romania sa fie unul special insa in acelasi timp il privesc cu o oarecare curiozitate avand in vedere ca nimeni din trupa nu stie foarte multe lucruri despre Romania.

 

Rep: Nu s-a mai auzit nimic în ultima vreme despre Kamelot, ceea ce vrea toată lumea să afle este ce s-a întâmplat cu trupa Kamelot ?

Roy: Se întâmplă multe lucruri şi toate în acelaşi timp, negociem contracte noi, pentru că am părăsit SPV, şi ne aflăm în faza de producţie cu ultimul album, care va fi gata zilele acestea; am fost în turneu, aşa că am fost foarte ocupaţi, desigur avem multe noutăţi, dar a fost greu să ne ţinem fanii la curent aşa cum o făceam înainte. Dar în curând, probabil în această toamnă vom lansa noul album, iar în această vară vom lansa un nou videoclip….oh ce altceva? Desigur este un nou label în discuţie, despre care nu vă putem da prea multe detalii, pentru că urmează să semnăm cu ei în curând.

 

Rep: Probabil este vorba despre Nuclear Blast, toată lumea crede asta..

Roy: Nu pot da detalii, încă.

 

Rep: Dar ce s-a întâmplat cu SPV? A fost o dorinţă a voastră de a merge mai departe cu  altcineva sau au fost probleme interne?

Roy: Nu, SPV a intrat în insolvenţă, au fost foarte aproape de faliment. Cred că au fost cumpăraţi de către SONY, aşa că am întrerupt colaborarea cu ei pentru că nu mai aveam încredere în viziunea lor.

 

Rep: Putem spune acum că formaţia Kamelot se concentrează pe partea strategică, adică cea financiară, pentru că este foarte important pentru o trupă să iasă în faţă şi să fie promovată cât mai bine.

Roy: Aşa este, am avut întotdeauna mare grijă ce contracte încheiem, şi desigur în momentul în care SPV nu a mai putut…de fapt SPV ne datorează încă bani, aşa că nu am mai putut continua cu ei…dar contractul pe care il semnăm acum este şi mai bun decât cel de dinainte, suntem încă trupa Kamelot, dar creştem. Unele trupe vând tot mai puţine discuri, dar altele sunt în ascensiune, şi Kamelot este una dintre aceste trupe. Situaţia pentru noi este foarte foarte bună, dar a fost nevoie de foarte mult timp şi energie ca să ajungem aici.

 

Rep: Într-un interviu recent ai declarat că noul album va avea un sound nou şi că este foarte divers ca tematică. Ce ne poţi spune despre asta?

Roy: De fapt noi ne-am găsit stilul, ne-am regăsit stilul cu “Black Halo”, iar albumul “Ghost Opera”nu este prea diferit de “Black Halo”, exceptând faptul că nu este un album conceptual; la fel este şi cu noul album, nu este total diferit, avem aceiaşi echipă de compozitori şi de producători. Întotdeauna am încercat să afacem astfel ca piesele noastre să nu semene cu cele vechi, şi cred că am reuşit din nou acest lucru, în acelaşi timp păstrându-ne viziunea.

 

Rep: Tocmai aţi lansat 3 piese, de exemplu “The Great Pandemonium” exprimă un concept complex.

Roy: Albumul nou nu este unul conceptual, am discutat despre acest lucru, dar în final nu a devenit un astfel de album. Albumul este despre criminali în serie, moarte, eşec, disperare, iubiri neîmplinite, ceea ce nu este foarte diferit de ce am realizat în trecut, însă de data aceasta am dus totul la extrem.

 

Rep: Colaboraţi cu diferiţi muzicieni, aveţi alte confirmări în afară de cea cu Simone Simons?

Roy: Da, colaborăm cu Simone, dar încă nu ne-am hotărât când vom face publice celelalte nume, dar în curând va fi lansat noul clip, unde avem o colaborare cu Bjorn Strid de la Soilwork. Desigur mai sunt încă două nume dar mai vrem să aşteptăm, totuşi.

 

Rep: Cred că Kamelot este mare parte din viaţa ta, şi din timpul tău. Cum împaci asta cu viaţa de familie?

Roy: Cel mai bun lucru este că atunci când sunt plecat – sunt plecat, dar când sunt acasă, atunci sunt cu adevărat acasă. Este ca şi cum m-aş deconecta, când sunt plecat încerc să ţin legătura prin telefon şi prin Skype, şi altele de genul acesta, nu este acelaşi lucru, dar ne descurcăm. Când sunt acasă încerc să mă concentrez pe familie, dar desigur lucrez foarte mult când sunt acasă, dar după cum spuneam, ne descurcăm. Suntem din ce în ce mai ocupaţi, şi uneori trebuie să ne luăm familiile cu noi în turneu. Trebuie să fim selectivi în ceea ce facem, cum facem unde şi mai ales când facem, dar până acum totul a mers bine, familiile noastre ne susţin acum că au văzut succesul trupei, şi oricum este ceea ce ne dorim să facem.

 

Rep: Despre ideea de a fi selectivi, crezi că este ok pentru o trupă să fie în turneu non stop, fără întrerupere, fără a conta unde cântă, cât de mare este concertul sau în ce condiţii?

Roy: Condiţiile sunt întotdeauna o chestiune personală, fiecare ştie ce poate îndura, dacă ţi se pare normal să nu ai mâncare livrată ori să ai un spaţiu de doar 2 metri pătraţi în backstage, atunci este ok dacă tu eşti de acord cu asta. Trupele au niveluri diferite, pot decide pentru ele, dar ceea ce vreau să spun este că mi se pare foarte bine pentru trupe să participe în turnee. Piaţa online devine din ce în ce mai importantă, iar vânzările de cd-uri scad datorită sharing-ului fişierelor şi tot ceea ce internetul aduce cu el. Experienţa live este ceva pentru care trebuie să fi prezent, aşa ceva nu poti descărca de pe internet.

 

Rep: Cred că pe viitor se va inventa o metodă de rezolvare a acestui lucru…

Roy: Pobabil.

 

Rep: Care a fost prima reacţie când ai văzut versiunea finală a DVD-ului “One Cold Winter’s Night” ?

Roy: Am fost prezent pe toată durata producţiei, am editat cu Patrick şi astfel am înţeles de la început că va fi un produs foarte bun, iar când au fost gata toate, booklet-ul şi coperta, am fost foarte fericiţi. Cred că este cel mai bun produs al nostru de până acum.

 

Rep: Întregul concept, imaginea trupei, este o idee din interiorul grupului sau v-a ajutat cineva din afară?

Roy: Nu, tot ceea ce facem reprezintă ideile trupei, însă producătorii au şi ei un cuvânt, doar acesta este motivul pentru care lucrăm cu ei, indiferent cu cine lucrăm, producători ori echipa lui Sascha Miro, aceştia vin cu ideile lor, dar ideile generale vin din interiorul grupului, întodeauna. Tocmai acest lucru cred că ne deosebeşte de restul trupelor, dacă ar fi fost amprenta producătorilor atunci aceasta s-ar fi văzut şi la alte trupe cu care aceştia lucrează.

 

Rep: Vocea ta este una dintre cele mai apreciate de pe scena  metal. Ai făcut un antrenament special pentru asta sau ai urmat cursuri când erai tânăr?

Roy: Da, am urmat nişte cursuri de muzică clasică timp de 3 ani, dar nu sunt sigur cât de mult mi-au influenţat felul în care cânt, acele cursuri. Sunt tehnici de bază foarte importante, însă nu sunt foarte sigur că datorită lor am ajuns să cânt astfel. Este greu de spus, am fost interesat de muzică dintotdeauna, şi am început să cânt înainte să urmez acele cursuri de muzică clasică, deci nu pot spune exact.

 

Rep: Ce se întâmplă în turnee? Ce impact are un turneu asupra vocii unui vocalist? Sunt concerte seară de seară, şi corzile vocale au de suferit..cum le tratezi?

Roy: Încerc să mă încălzesc corespunzător, asta este cel mai important, apoi beau 3 – 4 litri de apă în fiecare zi, ceea ce este foarte nasol, pentru că nu îmi place să beau atât de multă apă. Stau sub duş sau în cadă 2 – 3 ore, pentru a-mi încălzi întreg corpul. Fac jogging sau flotări, abdomene înainte de fiecare apariţie pe scenă. Desigur, îmi încălzesc vocea prin cântatul acela normal, plictisitor – vocalize şi alte chestii de genul acesta, însă nu am nici un secret în această privinţă. Cel mai important este să îţi fie încălzit întreg corpul şi să bei multă, multă apă- nu trebuie să fie neaparat apă, cafeaua nu este bună, ceiaul în schimb da, depinde însă ce fel de ceai; ideea este să îţi încălzeşti, să îţi umezeşti corzile vocale din interior.

 

Rep: Îţi aminteşti prima piesă cântată de tine?

Roy: Prima piesă cântată la microfon a fost “Tomorrow”, o baladă de la Europe, de pe albumul “Final Countdown” , însă nu îmi amintesc exact ce am cântat înainte de aceasta, probabil un cântecel de copii.

 

Rep: Plănuiţi un concert în România pentru prima dată. Cred că aveţi o idee cam vagă despre această ţară. Cu ce gânduri veniţi?

Roy: Suntem foarte încântaţi de idea de a cânta la festivalul Artmania, şi după cum ai spus este prima dată când venim în România, şi nu prea ştim multe lucruri depre această ţară, aşa că suntem doar foarte încântaţi de idee, şi sperăm că oamenii care vin la concerte în România sunt “nebuni” şi că vor cânta cu noi piesele. Nu ştim prea multe despre România şi de aceea ne ţinem degetele încrucişate, oricum vom da tot ce este mai bun din noi şi sperăm să vă placă.

 

Rep: Aveţi anumite reţineri atunci când cântaţi pentru prima dată într-o ţară?

Roy: Nu, chiar nu. Nu avem niciodată emoţii, dar este întodeauna incitant. Am convingerea că primul nostru concert în România va fi unul pe care toată lumea îl va apreacia, atât noi cât şi fanii.

 

Rep: Îţi aminteşti cel mai prost concert pe care l-a avut Kamelot?

Roy: Trebuie să spun că primele concerte Kamelot, câteva dintre ele nu au fost prea reuşite. Îmi amintesc odată, am cântat într-o duminică la o discotecă, în faţa unui public de 7 persoane, se poate să fi fost 20 de oameni cu totul acolo – a fost ridicol, cred că erau mai multe persoane pe scenă şi în staff-ul tehnic decât în public. La sfârşit ne-am aşezat cu toţii pe scenă şi totul a devenit foarte amuzant. Indiferent de cât de mare este publicul noi încercăm să ne simţim bine şi să oferim un concert bun, pentru că oamenii aceia care vin, plătesc un bilet şi merită să aibă parte de un concert adevărat.

 

Rep: Vă mulţumesc mult pentru timpul acordat şi acum, că ne aflăm la încheierea discuţiei, aveţi ceva să transmiteţi fanilor din România?

Roy: Da, după cum am mai spus, suntem foarte încântaţi de ideea de a cânta în România pentru prima dată, şi sperăm că vor veni cât mai mulţi dintre fanii noştri din România la Festivalul Artmania, Noi vom da tot ce putem şi sperăm să vă vedem acolo.

 

Rep: Ne vedem în august.

Roy: Da, ne vom întâlni în august.

 

Sursa: Metalhead.ro