Sirenia (Norvegia) se defineste printr-o infuzie de gothic metal si rock cu influente clasice perfect impletite cu ramurile intunecatului stil black metal, mai pe scurt, symphonic metal. 

Sirenia a fost infiintata in 2001 de Morten Veland cand inca mai era membru in Tristania, trupa ce a deschis editia 2009 a festivalului de la Sibiu. Veland este compozitorul versurilor, muzicii trupei si a identitatii vizuale.

“At Sixes and Sevens” (2002), albumul de debut Sirenia, pastreaza linia “Beyond the Veil”, ultimul album Tristania cu Morten Veland in echipa, dar prezinta o diferenta majora: vocea feminina. Inregistrat cu o noua solista, Henriette Bordvik, “An Elixir for Existence” (2004) mentine structura muzicala a primului album. “Nine Destinies and a Downfall” (2007) s-a lansat prin renumita casa de discuri Nuclear Blast (Germania) si a afisat trupa intr-o ipostaza inedita cu instrumentele acordate intr-o gama inferioara si vocea solistei predominanta intre vocile masculine. Sirenia a pierdut si a castigat fani, probabil ca a castigat mai multi prin stilul apropiat de gothic metal. “The 13th Floor” (2009) este albumul cu numarul patru in discografia formatiei si primul inregistrat cu cea mai noua solista a trupei, Ailyn.

Muzica lor hipnotizeaza prin tobe si linii de bas puternice aranjate intr-o forma dinamica in ritm progresiv. Sunetele joase sustinute prin riffuri generoase de chitara sunt completate de orga, instrumentul ce creeaza ambianta generala, colorata cu sunetele melodioase de vioara si chitara cu 12 coarde. Stilurile vocale sunt diverse: vocea superbei Ailyn impreuna cu vocea foarte masculina a lui Morten Veland intalnesc coruri, soapte, “groh”-ul specific stilului si decupaje din alte inregistrari. Versurile crosetate de Veland dezvolta teme despre viata si moarte, dragoste si ura. Piesele sunt intense, iar atmosfera muzicii Sirenia variaza intr-un ritm ametitor.

Trupa a trecut prin mai multe schimbari de componenta, dar acum s-a stabilizat intr-o formatie solida. In plus, fata de chitara si vocea lui Morten Veland, Sirenia se compune din: Ailyn, Jonathan A. Perez la tobe si Michael S. Krumins la alta chitara. Cei patru isi dau intalnire cu fanii sambata, 14 August 2010, ora 19:00 in Piata  Mare din Sibiu.

ARTmania Festival 2010 prezinta sase concerte importante in Piata Mare in zilele de vineri si sambata, dar si evenimente alternative in weekendul 13-15 august unde publicul are acces in baza biletelor sau abonamentelor valabile pentru Piata Mare. Biletele si abonamentele sunt disponibile in reteaua magazinelor Germanos, Carturesti, Diverta, Vodafone si online pe www.eventim.ro si www.myticket.ro adaugand la preturile de mai jos comisionul de ticketing in valoare de 6%. Pana la 30 aprilie, biletele si abonamentele pot fi achizitionate la pretul de 70 RON pe zi si 110 RON pentru abonamente. In perioada 1-31 mai: 80 RON pe zi si 140 RON pentru abonamente. 1 iunie – 12 august: 90 RON pe zi si 160 pentru abonamente. 13-15 august: 110 RON pe zi si 180 RON pentru abonamente.

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu si de Consiliul Judetean Sibiu in parteneriat cu Lantul hotelier Continental Hotels.

In ultimii patru ani pe scena festivalului au fost prezente formatii consacrate: Nightwish, HIM, Opeth, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride sau Within Temptation. Festivalul prezinta concerte in Piata Mare, expozitii si alte actiuni culturale in cetatea medievala a Sibiului.