ARTmania Festival (Romania), Music Export Ukraine (Ucraina) si Pohoda Festival (Slovacia) isi unesc fortele pentru a lansa ARTery, o platforma menita sa ii ajute pe creativii ucraineni sa isi gaseasca locuri de munca in Europa. ARTery este o miscare creativa pan-europeana al carei scop principal este acela de a-i sustine pe artistii si profesionistii din sectoarele creative, care au fost nevoiti sa plece din zone de conflict, sa isi continue vietile cu demnitate in tarile care ii gazduiesc.

ARTery este o platforma sigura, unde organizatori de evenimente pot prezenta oferte de munca si job-uri punctuale. Proiectul a fost lansat oficial la editia de anul acesta a International Live Music Conference (ILMC),  in Londra, fiind adus in atentia intregii industrii globale de muzica live, unde au participat cei mai importanti lideri ai comunitatii.

Creativii ucraineni care cauta oportunitati de lucru pot sa isi creeze profilul personal simplu, in doar cativa pasi si sa aplice la posturile de care ar putea fi interesati imediat dupa finalizarea inscrierii pe platforma.

“Europa se confrunta cu o noua realitate pe care generatia noastra nu a mai trait-o niciodata. Este un moment in care trebuie sa ne unim, sa fim solidari, sa ne sustinem reciproc, in intreaga Europa. ARTery este insasi transpunerea definitiei unei artere – un vas sangvin care transporta sange plin de oxigen din inima, catre toate tesuturile corpului – in tot ce inseamna sectorul creativ european, care reprezinta acest corp numit Cultura.” a spus Codruta Vulcu, Fondator al Festivalului ARTmania (Romania).

“Sustinerea europeana pe timp de razboi a fost imensa si suntem foarte recunoscatori colegilor nostri din lumea muzicii, care au fost printre primii care si-au oferit ajutorul. Noi, cei de la MEU, am lucrat de-a lungul anilor pentru a-i ajuta pe profesionistii ucraineni din muzica sa se conecteze indeaproape cu cei de peste hotare, asadar acest proiect este un pas firesc in timpuri in care oamenii/colegii nostri au cea mai mare nevoie.” a declarat Alona Dmukhovska (Music Export Ukraine).

“ARTery este un proiect care a luat fiinta dintr-un spirit de inalt respect si prietenie. Speram cu tarie ca oamenii din scena artistica vor respecta principiile etice ale ARTery si vor oferi locuri de munca relevante pentru specialistii ucraineni, ca acestia vor fi platiti cum se cuvine si ca vor fi tratati cu acelasi respect si cu aceeasi intelegere ca orice alt membru al echipei. Mai mult decat atat, sper sa lucram impreuna pentru a-i sprijini pe toti sa se intoarca in tara natala cand razboiul se va fi incheiat. Cu totii ne dorim ca acest lucru sa se intample cat mai curand.” a spus Michal Kaščák, fondator Pohoda Festival (Slovacia).

Aceasta colaborare este o initiativa in continua desfasurare, care se concentreaza in prima faza pe industria live, urmand ulterior sa aduca impreuna artisti ucraineni si promotori din Europa, dar si sa sustina comunitatea creativa extinsa, care lucreaza indeaproape cu industria muzicala (designeri, ilustratori, manageri de comunicare etc). Nu numai ca va ajuta afacerile ucrainene ce tin de muzica sa combata lipsa locurilor de munca din tara natala, dar va sustine industria muzicala live din Europa cu profesionisti de cel mai inalt nivel, dupa doi ani devastatori de pandemie.

Despre ARTery

Este o initiativa independenta, un parteneriat intre Festivalul ARTmania (Romania), Music Export Ukraine (Ucraina) & Pohoda Festival (Slovacia), venita ca o reactie la situatia din Ucraina si Europa. In timp ce razboiul din Ucraina distruge vietile civililor iar pandemia a lasat industria muzicala europeana cu o lipsa de specialisti in domeniu, ARTery a creat o solutie pentru toate partile implicate. Platforma pune la dispozitie locuri de munca pentru ucraineni si ofera forta de lucru pentru organizatorii din Europa. Pe termen lung, proiectul isi propune sa ii ajute si pe alti specialisti, indiferent de locatia in care se afla.

Care este misiunea ARTery?

Scopul principal este de a-i ajuta pe profesionistii din industria muzicala ucraineana sa exploreze noi orizonturi in Europa si sa ii ajute sa isi gaseasca locuri de munca pana cand industria muzicala se recupereaza intr-o Ucraina cu pace. Acesta este modul nostru de a-i ajuta pe ucraineni nu numai sa supravietuiasca, ci sa traiasca cu demnitate in alte tari si sa continue sa lucreze in profesiile in care s-au specializat, in ciuda razboiului si a distrugerii cu care se confrunta tara lor.

Pentru inceput, o parte din oportunitatile de job-uri vor fi furnizate de YOUROPE – The European Festival Association, o retea internationala cu 112 festivaluri de muzica si membri asociati, din 26 de tari europene. Insa, orice alta companie care activeaza in acest sector sau in industria creativa este incurajata si invitata sa-si listeze rolurile disponibile pe platforma artery.community.  Posturile se adreseaza tututor ucrainenilor care isi cauta un loc de munca si au calificarile necesare. Toate pot fi accesate pe site-ul artery.community.