Unicul Volker Vertelmann, cunoscut ca Hauschka, va uimi audienta cu o prestatie live impresionanta, vineri, 8 august, pe Brukenthal Acoustic Stage din cadrul celei de-a 9 a editie a Festivalului ARTmania.

Volker Bertelmann, HAUSCHKA, este unul dintre cei mai renumiti sustinatori a ceea ce reprezinta pianul modificat – acela al carui sunet este alterat de inserarea unor obiecte straine intre sau pe corzile, ciocanelele si pe amortizoarele pianului. Sunetul specific Hauschka a fost din totdeauna atat instinctiv cat si alimentat de o dragoste puternica pentru ritm. Bertlemann este in mod clar un om care cunoaste pianul in totalitate si nu se teme să il abordeze cu sensibilitate si dinamism, fiind capabil sa imbratiseze o gama larga de influente.

Volker Bertelmann a inceput sa studieze pianul când avea noua ani, dupa o revelatie pe care a avut-o in timpul unui concert Chopin din orasul sau natal de langa Düsseldorf, Germania. Pana la varsta de 18 ani, Bertlelmann deja compusese prima sa coloana sonora si semnase un contract cu Sony Music în 1994. In perioada urmatoare a devenit din ce in ce mai pasionat de muzica electronica, dezvoltand un interes particular in a reduce la minim tot ceea ce considera a fi redundant in cadrul compozitiilor sale, pana la momentul in care obsesia l-a condus catre reusita de a obtine un efect similar fara a folosi deloc electricitatea. A descoperit faptul ca a plasa un anumit obiect in cadrul unui pian avea sa deschida portile unei noi lumi sonice unde artistul avea sa isi transforme pianul astfel incat sa reproduca cu usurinta suntele de tot felul, fie ele chitara bass, gamelan, sau cinelul unui set de tobe. Mai prolific ca oricând, Bertelmann a continuat sa lucreze la numeroase alte proiecte de-a lungul ultimei decade, din care cele mai notabile au fost cele din domeniul filmului, teatrului, dansului si artei, pentru care a fost si rasplatit cu diverse premii.

La aproape doua decade de cand si-a inceput cariera profesionala, Volker Bertelmann, zis Hauschka, se regaseste in pozitia neobisnuita in care este comparat in mod regular cu Eric Satie, John Cage si Steve Reich. În 2011 a fost invitat in Londra de catre prestigiosul Barnbican sa cante ca parte a Reverberatiilor, un festival care celebrează munca ai influenta lui Reich.

Mereu imprevizibil, HAUSCHKA continua sa ne ofere o singura certitudine: faptul că urmatorul sau pas va fi la fel de neasteptat precum si directia din care a venit. Hauschka a anuntat cu bucurie lansarea noului sau album, Abandoned City, care a avut loc pe data de 17 martie in Europa si SUA si va concerta live pe Brukenthal Acoustic Stage in cadrul celei de-a 9 a editie a Festivalului ARTmania.